Babeczki z kaki,kokosem i czekoladową nutką.
Zabraliśmy się za próbne pieczenie mufinek z pysznym owocem kaki.
Po gęstości ciasta myślałam,że poległam i mufinki pójdą do kosza.
Babeczki natomiast mają się dobrze i są bardzo smaczne i pożywne. Do ciasta na nie użyłam mąki pszennej nieoczyszczonej, ale oczywiście można dodać zwykłą i też wyjdą pyszne.
Zachęcam także do eksperymentowania z tłuszczami.Raz dodałam masła stopionego,innym razem olej słonecznikowy. Konsystencja ma być raczej gęsta. No i oczywiście to co dacie do środka też zależy od was ( ja użyłam nutelli).
Na moje babeczki z kaki potrzeba:
1 szklanka mąki ( najlepiej pszennej pełnoziarnistej)
łyżka cukru waniliowego
mała łyżeczka proszku do pieczenie;ewentualnie zwiększona ilość jajek z 2 do 3
2 jaja
1/4 szklanki wiórek kokosu
duży owoc kaki
nutella
40 gr masła stopionego wystudzonego lub olej
Wszystkie składniki miksujemy ( prócz kaki i nutelli).
Owoc obieramy,cienko kroimy i dorzucamy do masy i ponownie miksujemy.
Do każdej foremki wlewamy ciasto do połowy,nakładamy pół łyżeczki nutelli i zalewamy resztą ciasta.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Z tych składników wyszło nam ok 7 mufinek.
Udekorowałam nutellą i różowym granatem.:))
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz