Ucierane ciasto z owocami i kruszonką
Smaki - to miejsce gdzie zamieszczać będę wyjątkowe przepisy przysmaków przywiezionych z naszych wyjazdów, ale nie tylko.
Zobaczycie tu także moje ulubione przepisy na dania obiadowe, jak również i przede wszystkim słodkości.
Uwielbiam jeść, smakować, gotować, piec. Zdarza mi się, jak każdemu pewnie, taki dzień, że mimo tych wszystkich kulinarnych informacji w głowie i mimo posiadania mnóstwa przepisów w książkach kucharskich i nie tylko, nie wiem co przygotować na obiad, kolacje, przyjęcie.
Ostatnimi czasy uwielbiam eksperymenty wegańskiej kuchni, trochę dodaje, trochę ujmuje przepisom znajdowanym w internecie lub podesłanym przez znajomych i w ten sposób wychodzą naprawdę smaczne potrawy, które równocześnie z moimi ulubionymi słodkościami postaram się na blogu udostępnić.:))
Dzisiejszy smak to proste ucierane ciasto! A ponieważ sezon herbatki z cytryną rozpoczęty, coś co jest do niej absolutnie najlepsze.
Domowe ciasto z owocami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- pół kg owoców ( tutaj śliwki, ale mogą być truskawki, rabarbar)
- kostka masła
- 3 jaja
- szklanka cukru
- opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( jak ktoś bardzo nie preferuje, można dodać więcej jajek)
- 2 szklanki mąki
Na kruszonkę:
- 70 gram masła
- 100 gram mąki
- 60 gram brązowego cukru
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w kolejności, masło z cukrem, potem dodając po jednym jajku, na koniec mąkę z proszkiem.
Owoce myjemy i zatapiamy w cieście .
Kruszonkę wyrabiamy jak ciasto kruche, łącząc wszystkie składniki, wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Przepis jest na średnią tortownice.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz