Wegańskie smarowidła do chleba
Dzisiaj sprawa się kręci wokół wegańskich smarowideł do chleba.
Dlaczego wegańskich.? Z prostej przyczyny, są zdrowe, zawierają wiele cennych składników i jeszcze mi się nie znudziły.
Weganką nie jestem, ale uwielbiam tego typu jedzenie, więc moja kuchnia jest pół na pół.
Uwielbiam też boczek i pyszną swojską kiełbasę rzecz jasna, ale wszystko z umiarem.
Jesień w mojej kuchni zaczęła się wraz z wieloma smakami. Kilka tych smakowitych potraw udało mi się uwiecznić także na zdjęciach.
Zaczynamy.
Jak zwykle życzę smacznego!!!!
Hummus z jabłkiem
Na dość sporą ilość:
2 szklanki ciecierzycy namoczonej w wodzie na noc
2 szklanki pasty tahini ( na półkach z orientalną żywnością)
jabłko ( lepiej kwaśne)
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
5 ząbków czosnku
tymianek świeży ( ok garści)
2/3 szklanki lodowatej wody ( ważne żeby była dobrze schłodzona)
Na patelni pokrojone w kostkę jabłka podsmażyć na odrobinie oleju, dodać tymianek,cukier, smażyć aż do uzyskania miękkiej konsystencji ( ok 7 minut) , na koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 2 minuty.
Następnie ugotowaną, wypłukaną po gotowaniu ciecierzyce zmiksować blenderem wraz z pastą tahini, solą i sokiem z cytryny.
Potem dodać zasmażone jabłko i dolewać stopniowo wodę, doprawić do smaku solą, polać dobrą oliwą.Podawać z warzywami, prażonymi migdałami, jak kto woli.
Pasta z czerwonej soczewicy
1 szklanka soczewicy czerwonej
kilka suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka koncentratu z pomidorów lub ketchupu
3 łyżki oliwy
sól,sporo suszonej bazylii, tymianku,
1/4 łyżeczki ostrej papryki
pieprz
Soczewice ugotować w odrobiną soli około 10 minut, odcedzoną zblendować, potem dodać resztę składników i połączyć do uzyskania gładkiej masy.
Wegański smalec
1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli jasiek lub puszka fasoli w zalewie
1 duża cebula
1 jabłko
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Fasole jasiek ugotować, ( nadaje się także ta w zalewie) zmiksować wraz w wodą.
Na patelni poszatkowana cebulkę usmażyć, potem dodać jabłko,majeranek.
Masy połączyć,delikatnie blendując tak żeby zostały kawałki cebulki.
Doprawić sporo pieprzem i solą.
Podawać z ogórkiem kiszonym, oliwkami, według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz