Tort z mascarpone i truskawkami


Znalezione obrazy dla zapytania truskawki



Mój ulubiony,lekki,nie słodki tort truskawkowy.  
Połączenie serka mascarpone, bitej śmietany i truskawek to coś co można jeść codziennie.
Tort znaleziony kilka lat temu na stronie sweet place, zmodyfikowany kilkakrotnie, za każdym razem wychodzi znakomity.
Warto eksperymentować z dodatkami,owocami i dekoracją.
Idealny jako tort urodzinowy dla dzieci.....






Składniki


BISZKOPT 

100 gr mąki pszennej
100 gr maki ziemniaczanej lub skrobi
6 jajek
2 szklanki cukru ( najlepiej cukru pudru)
3 łyżki kakao, jeżeli chcemy biszkopt o lekko brązowym kolorze ( wersja z kakao daje kontrast z bitą śmietaną,widoczny w przekroju)



Masa kremowa

600 ml śmietany kremówki ( 300 ml do kremu z mascarpone, druga połowa na bitą śmietanę do dekoracji tortu)
500 gr mascarpone
pół szklanki cukru pudru + 1 łyżka do ubicia bitej śmietany
kilka kropel olejku waniliowego lub świeżej wanilii ( jedna laska) lub olejku rumowego ( opcja dla dorosłych)


Poncz

400 gr truskawek świeżych lub 600 gr mrożonych
3 łyżki cukru, najlepiej brązowego

Dekoracja

500 gr truskawek
małe opakowanie wiórków kokosowych lub płatków migdałowych





Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.Pod koniec ubijania,dodajemy partiami szklankę cukru.Żółtka ucieramy,dodając po trochu reszte cukru.Do kremowej masy z żołtek,dodajemy pianę z białek,delikatnie mieszając,by  krem nie stracił na objętości.
W tym samym czasie mąki łączymy z kakao,przesiewamy i dodajemy w trzech częściach do masy jajecznej,delikatnie mieszając.
Formę ok 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut w opcji góra,dół.
Po 3 minutach lekko uchylamy piekarnik,pozostawiamy w piecu kilka minut,potem wyciągamy do wystudzenia.
Biszkopt rozpinamy z obręczy, jak będzie całkowicie zimny kroimy na 3 części.
W tym czasie przygotowujemy poncz smażąc pokrojone na pół truskawki z 3 łyżkami cukru na suchej,nagrzanej patelni teflonowej.Smażymy aż truskawki puszczą sok,ale nadal pozostaną w całości.
Masę robimy ucierając serki mascarpone z cukrem i wanilią.
W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno,dodajemy bitą śmietanę do serka partiami, delikatnie mieszając, nie miksując,inaczej masa się zważy.
Pozostałą część śmietany ubijamy z łyżką cukru,posłuży za dekorację tortu.




Tort tworzymy warstwowo,smarując pierwszą cześć  ponczem truskawkowym,potem nakładadamy krem.
Sam wierzch tortu smarujemy bitą śmietana i dekorujemy plasterkami truskawek,obkładamy płatkami migdałowymi lub obsypujemy wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO







Komentarze

Popularne posty