Marokański Tagine z kurczakiem






Najlepsze danie marokańskiej kuchni.
Podaje się je z parującym kuskusem z rodzynkami lub żurawiną.
Smaczne i pożywne.
TADŻIN (tagine) robimy w wersji klasycznej ( nasz ulubiony) z kurczakiem lub z mięsem wołowym dla zwolenników czerwonego mięsa.


Tagine z kurczaka z kiszonymi  cytrynami

Porcja dla 2-3 osób

4-5 nóżek z kurczaka (noc wcześniej zamarynowanych)
2 duże cebule,grubo pokrojone
mały pęczek kolendry
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 kiszona cytryna (opcjonalnie ale bez nie ma tego właściwego aromatu)
ok. 10 oliwek z zalewy
1 marchewka,pokroja w słupki
1 spory ziemniak pokrojony w talarki
mała cukinia pokrojona w talarki
gorący bulion ok. 300 ml tak żeby przykrył wszystkie produkty tadżinu
szczypta szafranu

Marynata do kurczaka ( dzień lub noc wcześniej)

łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
płaska łyżeczka mielonego kminu ( nie mylić z kminkiem,co coś zupełnie innego)
pieprz,sól
2 łyzki oliwy
łyżka przyprawy ras el hanout  ( to kombinacja przypraw marokańskih) do kupienia na targu marokańskim :(( ale jśli nie masz nic straconego
dodaj wtedy łyżeczkę zmielonego imbiru i marynata gotowa.

Zamarynowanego kurczaka obsmażaj w wysokim garnku na kilku łyżkach oliwy aż stanie się złocisty- ok 5-10 minut, potem dodaj marchewkę,cukinię,cebulę i czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut.
Następnie dodaj kolendrę ( zostawiając troszkę do posypania na talerzu), oliwki, szafran i kiszoną cytrynę.Wlej gorący bulion.Wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką.
Dusić należy około godziny,mieszając dwa,trzy razy w trakcie gotowania.
Jeśli potrawa będzie za sucha, dolej wody, jeśli za dużo wody zostało,odkryj pokrywkę na ostatnie 10 minut,do odparowania.
Tadzin ma mieć konsystencję gulaszu.

PODAWAĆ Z KUSKUSEM I RODZYNKAMI.






ps.kiszone cytryny bardzo prosto zrobić,podobnie jak ogórki 

 Na słoik potrzebne bedą:

10 małych niewoskowanych cytryn
200 gr soli gruboziarnistej
2 liście laurowe
laska cynamonu
ziarna czarnego pieprzu

Z 5 cytryn wyciśnij sok, pozostałe ponacinaj,wsypując do środka po łyżeczce soli,układaj warstwami w słoiku,dodając pozostałe składniki.Zalej wyciśniętym sokiem z cyrtyny,dopełnij wodą,tak żeby słoik był pełny.Szczelnie zakręć i pozostaw w ciemnym miejscu na conajmniej miesiąc.Po tym czasie nadają się do spożycia.

SMACZNEGO
  

Komentarze

Popularne posty