WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA ZE ŚLIWKAMI






Bardzo prosta do zrobienia, w dodatku zdrowa,  energetyczna,wegańska i przede wszystkim bez pieczenia.
Oszczędzamy więc nasz piekarnik, a przy okazji portfel.

Tarta czekoladowa ze śliwkami to moje początki z wegańskimi słodkościami.
Nie mogąc się oprzeć, co chwila tworzymy coś nowego, a wiedząc mniej więcej, na czym polega robienie takiej tarty, zobaczycie, że i wam pójdzie jak po maśle i nim się obejrzycie będziecie robić swoje własne.
Wystarczy zamienić składniki,pokombinować z owocami i zaskakiwać bliskich swoją pomysłowością.

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych  stron internetowych.
Przepysznej,pięknej  http://weganon.pl/.

Polecam oczywiście,ale zachęcam również do własnej inicjatywy. My na tę  stronkę zaglądamy coraz rzadziej....Kreatywność i wyczucie własnego smaku przede wszystkim!





A zatem, na WEGAŃSKĄ TARTĘ CZEKOLADOWĄ ZE ŚLIWKAMI POTRZEBUJEMY:

2 szklanki niesolonych orzechów ziemnych
2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki pestek słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka rodzynek
2 czekolady 70% po 100 gram jedna
ok 30 śliwek węgierek plus do ozdoby według uznania
łyżka cynamonu ( ja czasem nie dodaje,)
sok i skorka z jednej cytryny
Na polewę - dodatkowo 1 czekolada gorzka 100gram plus 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
W przepisie oryginalnym jest też dodawany cukier- ja go nie dodaje pod warunkiem,że mam słodkie śliwki,jeśli nie dodajemy cukier według uznania i próbujemy.Bo słodkość lepiej regulować samemu!!!

Wszystkie składniki miksujemy po kolei. W dużym garnku umieszczamy  produkty, razem z zmiksowanymi śliwkami, dodajemy sok i skórkę z cytryny,podgrzewamy i dodajemy 2 czekolady, czekamy aż się rozpuszczą.
Całość mieszamy i przekładamy na okrągłą blaszkę, wyłożoną pergaminem.
W małym garnku gotujemy mleko i rozpuszczamy kolejną czekoladę.Polewamy nią całość i dekorujemy owocami.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty