Pora na coś indyjskiego-Czerwone curry z kurczakiem lub krewetkami
Przepis jest bardzo prosty, a danie można przygotować zaledwie w kilkanaście minut.
PRZYGOTOWUJEMY wszystko wcześniej , tzn. wyciągamy produkty nam potrzebne i start. ( przepis pochodzi od Jamie Oliver 30 minut) Ps.w linku filmik.
Przepis podany poniżej zmodyfikowałam tak aby był jeszcze prostszy!!!
<<<http://www.jamieoliver.com/videos/thai-red-curry-with-prawns-jamie-oliver/>>>
W ręcznym blenderze lub jak kto woli w stojącym miksujemy po kolei:
2 pędy trawy cytrynowej,bez twardej łodygi
2 duże papryki pieczone z zalewy
2 LIŚCIE LIMONKI (opcjonalnie)
Kawałek imbiru
2 Ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chili
Pęczek kolendry
CZAS na miksowanie.
A na patelni, na niewielkiej ilości oliwy wrzucamy groszek cukrowy (około 10-15 sztuk), dodajemy kurczaka lub krewetki ( 2 piersi lub 250 gr krewetek) i smażymy, mieszając około 2 minuty, dodajemy powstałą pastę z miksowania i smażymy około minuty, potem dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości groszku.
Warto spróbować w trakcie,dodać co nieco więcej sosu sojowego jak trzeba. Groszek ma być al dente, nie rozgotowany, krewetki nie potrzebują też dużo czasu na dojście.
Całość podajemy z ryżem jaśminowym, posypujemy kolendrą i gotowe.
Bon Apetit
Komentarze
Prześlij komentarz