Tarta z białą czekoladą i granatem
Przepis pochodzi z mojego ulubionego miesięcznika "Weranda country", który od kilku lat prenumeruję i nie potrafię przestać.:))
Tarta jest szybka do przygotowania.
Wystarczy posiadać wszystkie składniki i chwile czasu na jej przygotowanie.
Tarta musi jednak przeleżeć w lodówce kilka dobrych godzin, albo najlepiej noc i będzie przepysznym dodatkiem do porannej kawki.
Składniki
300 gr ciastek typu digestive
120g rozpuszczonego masła
250 gr białej czekolady
250 ml śmietanki (36%)
50 gr masła
skórka z jednej cytryny
pestki z dwóch granatów
Ciastka kruszymy – można je włożyć do woreczka foliowego i posłużyć się młotkiem do ich skruszenia.
Do ciasteczek wlewamy rozpuszczone w kąpieli wodnej, lekko ostudzone masło i wyrabiamy wszystko rękoma.
Do ciasteczek wlewamy rozpuszczone w kąpieli wodnej, lekko ostudzone masło i wyrabiamy wszystko rękoma.
Formę smarujemy masłem, by masa nie przywarła . Wyścielamy ją ciasteczkami połączonymi z masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Wyjmujemy kiedy herbatniki lekko się zarumienią.
Śmietankę podgrzewamy w garnku, by była gorąca ale nie wrząca. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy śmietanką. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, po czym dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Masę odstawiamy do lekkiego ochłodzenia.
Masę odstawiamy do lekkiego ochłodzenia.
Wyjęty z piekarnika spód posypujemy skórką otartą z połowy cytryny. Kiedy ciasto lekko przestygnie, polewamy je masą czekoladową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na noc.
Rano posypujemy pestkami granata i pozostałą skórką z cytryny.
Rano posypujemy pestkami granata i pozostałą skórką z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz